Liikkuvuusjaksoni Pohjois-Makedoniaan

Moikka!

Liikkuvuusjaksoni Pohjois-Makedoniaan tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua maan kulttuuriin, yhteiskuntaan ja koulutusjärjestelmään. Kohdeorganisaationi oli C.E.S Academy ja ”Houstinani” toimi Maja. Vaikka maan virallinen nimi on Pohjois-Makedonia, paikalliset kutsuvat maataan Makedoniaksi. Asia tuntui olevan heille todella tärkeä. Sen takia puhun tässä tekstissä nimenomaan Makedoniasta. Opin paikallisesta koulutusjärjestelmästä. Pääsin tutustumaan muun muassa englannin, taloushallinnon ja kauneudenhoitoalan tunneille. Huomasin mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä Suomen ja Makedonian koulutusjärjestelmien välillä, kuten peruskoulun kesto ja toisen asteen jakautuminen. Molemmissa maissa peruskoulu kestää 9 vuotta ja toinen aste jakautuu yleissivistävään koulutukseen ja ammatillisiin opintoihin.

Koulutusjärjestelmän lisäksi sain ymmärrystä myös yhteiskunnallista asioista, kuten politiikasta, sosiaalihuollosta ja korruptiosta. Huomasin, että nämä aiheet olivat keskeisiä keskusteluissa ja että monet makedonialaiset olivat huolissaan maan yhteiskunnallisesta tilanteesta. Makedonialaiset olivat erittäin kiinnostuneita Suomesta. Heitä kiinnosti etenkin meidän koulutusjärjestelmä. Erasmus-projektit ovat tunnettuja ja arvostettuja Makedoniassa, ja monet paikalliset opettajat olivat osallistuneet Erasmus-liikkuvuusjaksoille. Tämä osoitti, että kansainvälisyys on tärkeää paikalliselle koulutusyhteisölle.

Sää suosi matkaani loistavalla tavalla: lämpötila pysyi joka päivä 25 asteessa ja aurinko paistoi kirkkaasti. Paikalliset kertoivat, että vielä pari vuotta sitten heillä oli kunnon talvia lumen ja pakkasen kera. Viimeiset talvet ovat olleen hyvin lämpimiä. Liput nähtävyyksiin, majoitukset ja ruokailut olivat hyvin edullisia. Vaikka bussiyhteydet olivat välillä haastavia ja aikatauluja oli vaikea löytää netistä, paikallisilta bussiasemilta oli mahdollista saada tarvittavat tiedot ja liput. Kaiken kaikkiaan liikkuvuusjaksoni Makedoniassa oli antoisa ja opettavainen kokemus. Voin lämpimästi suositella Makedoniaan liikkuvuusjakso- ja lomakohteeksi.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Job shadowing-matka Irlantiin

Social Firms Europe CEFEC Academy ja konferenssi 15.-20.9 Lissabon, Portugali

Job-Shadowing matka Turkkiin