Social Firms Europe CEFEC Academy ja konferenssi 15.-20.9 Lissabon, Portugali

 CEFEC Academyn tarkoitus on inspiroida ja verkostoitua!

Valo-Valmennuksen johdon koordinaattori Eve matkasi Lissaboniin oppimaan ja tutustumaan CEFEC-verkoston toimintaan - ja toki vähän itse kaupunkiinkin. Viikon aikana osallistuimme useisiin opintoretkiin ja luentoihin. Torstain ja perjantain vietimme CEFECin konferenssissa muiden verkoston jäsenten kanssa.

CEFEC Academyn tämän vuoden teema oli zerowaste, mikä näkyi niin opintoretkillä kuin majoituksessamme. Yövyimme kauniissa maisemissa Impact Beach Housella (joka toi mieleen hieman Muumitalon). Hostelli panostaa ekologisuuteen esimerkiksi matokompostoinnilla, huolellisella kierrätyksellä ja kannustamalla lyhyisiin, alle viiden minuutin suihkuihin – jotka muuten onnistuivat hyvin! Hostelli järjestää erilaisia ympäristötalkoita, kuten rantojen siivoamista ja hostellille voi tulla asumaan ja tekemään vapaaehtoistyötä  Yksi vapaaehtoinen työskenteli Claron muovinkierrätyspajalla, josta kerron myöhemmin lisää.

Hostelli oli kauniisti sisustettu ja huokui inspiroivaa ekohenkisyyttä. Matokompostointityöpajassa opimme, kuinka kiertokulun avulla maasta tulleet kasvikset ja juurekset saadaan takaisin maahan ravitsemaan uusia kasveja. Tämä herätti ajatuksen: voisiko esimerkiksi Lysikselle luoda oman pikkukompostin, vai onkohan se liian haastavaa kaupunkiolosuhteissa? (Lisätietoa hostellista: Impact Beach House)

Ryhmässämme oli osallistujia eri puolilta maailmaa: Puolasta, Romaniasta, Moldovasta, Sloveniasta, Portugalista, Intiasta ja minä Suomesta. Oli mielenkiintoista kuulla eri ikäisten ja eri aloilla työskentelevien ihmisten tarinoita. Mukana oli muun muassa kiertotalouden ja kierrätyksen ammattilaisia, käsityöosaajia, liikuntapelisäätiön työntekijä, tutkijoita ja uusia ja pidempään alalla toimineita henkilöitä.

Yksi mielenkiintoisimmista retkistä oli tiistainen kävelykierros Lissabonin Mourarian alueella. Oppaamme, joka oli kotoisin Nepalista ja Bangladeshista, yhdisti kierroksella omaa kulttuuriaan alueen kulttuureihin. Tämä tarjosi täysin erilaisen näkökulman Lissaboniin verrattuna perinteisiin turistikierroksiin. (Katso lisää: Migrantour Lisbon)

Valitettavasti laajat metsäpalot estivät yhden suunnitellun opintoretken. Meidän oli tarkoitus tutustua metsän ennallistamistyöhön Sintra-Cascaisin kansallispuistossa, mutta metsä kärsi liikaa kuumuudesta ja kuivuudesta. Menimme keräämään yhtenä aamuna roskia hostellin läheisellä rannalla. Ryhmä sai aikaan paljon, ja eniten tuli kerättyä tupakantumppeja. Jopa niin paljon, että osa ryhmästä ei malttanut lopettaa!

Yhtenä iltana katsoimme inspiroivan luontodokumentin, joka oli lopulta positiivisempi kuin aluksi odotin. Dokumentissa esiteltiin, mitä eri maissa tehdään luonnon hyväksi kierrätyksen ja kiertotalouden saralla eri näkökulmista. Olisipa hienoa, jos joka ikinen hyvä käytäntö voitaisiin koota yhteen ja jakaa maailmalle yhteisen hyvän eteen!

Erityisen mielenkiintoinen opintoretki suuntautui Claron Torreplastik-muovinkierrätyspajaan. He keräävät muovikorkkeja kouluista ja yksityishenkilöiltä, rouhivat ne pieniksi rakeiksi, ja muotoilevat niistä skeittilautoja ja pingismailoja. Skeittilaudat ja mailat ovat myynnissä, ja osa niistä on vapaasti käytettävissä pajan vieressä olevalla skeittialueella, jotta kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa skeittausta, vaikkei omaa lautaa olisikaan. (Lue lisää: Torreplastik.)

Viikon aikana tutustuimme moniin yhteiskunnallisiin yrityksiin. Näiden yritysten tavoitteena on opettaa ihmisille elämäntaitoja ja tarjota heille mahdollisuus ansaita palkkaa sekä elää itsenäisesti. 

CRESCER (to grow up) on perustettu 2001 ja se keskittyy kodittomiin, huumeiden (ex)käyttäjiin ja maahanmuuttajiin. CRESCERillä on 5 eri toimipistettä ja kävimme Lissabonin keskustassa olevassa fine dining -ravintolassa. He auttavat löytämään kodin yli 140 kodittomalle, jotka haluavat lopettaa huumeidenkäytön. Ravintola toimii niin, että ensin on 7 kk koulutusjakso ja sitten 6 kk työjakso ravintolassa. Työjakson jälkeen työntekijät siirtyvät perinteisiin ravintola-alan töihin.  Yhteiskunnallinen yritys ei ole lopullinen sijoituspaikka, vaan elämäntaitojen oppimispaikka ja ponnahduslauta elämässä eteenpäin. (Lue lisää: CRESCER.) 

ARIAn vetämä yksi yhteiskunnallinen ravintolayritys sijaitsee aivan Lissabonin lentokentän lähistössä kauniissa tiloissa vanhan mielisairaalan rakennuksessa (kuin isompi ja hienompi Lapinlahden alue Helsingissä). Heillä oli ravintola, jossa toimii pari kouluttajaa ja työntekijöitä eri lähtökohdista välityömarkkinoilta. 

Torstain konferenssista mieleen jäivät erityisesti REUSE (Slovenia) ja ETRI Group (Slovenia), jotka keskittyvät "reduce, reuse, recycle" -periaatteeseen. REUSE työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja vammaisia, ja valmistaa kierrätetyistä materiaaleista uusia tuotteita. ETRI Group toimii samalla idealla, mutta kerää myös raaka-aineita uudelleenkäyttöön. 

Gaalaillallinen järjestettiin NOVA-yliopistolla, joka sijaitsee upeassa modernissa rakennuksessa, josta on näkymät merelle ja rannalle. Enpä ole siistimpää yliopistokampusta nähnyt!

Matkan aikana tutustuin myös uusiin suomalaisiin, kuten VATES-säätiön Anne Kallioon, joka yllätti minut sujuvalla portugalin kielen taidollaan. Anne osallistui eri opintoretkelle, josta voit lukea lisää täältä: VATES blogi.

Lisää kuvia reissusta löydät Valo-Valmennuksen Instagram-tililtä - sinne on koottu parhaat kuvat koko reissusta!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Job shadowing-matka Irlantiin

Job-Shadowing matka Turkkiin