Kohti voimavarojen vahvistamista På livet løs –ohjelmassa


På livet løs –ohjelma, joka suomeksi kääntyy ilmaisuksi ”Kaikki peliin”, keskittyy osallistujien omiin voimavaroihin ja niiden vahvistamiseen. Lisäksi tärkeää on itseluottamuksen kasvattaminen ja oman potentiaalin löytäminen. Ohjelma on suunnattu erityisesti henkilöille, jotka ovat kärsineet masennuksesta, ahdistuksesta tai pitkäkestoisesta stressistä.

Yhteisöllisyys ja kohtaaminen

Heti maanantaina pääsin tutustumaan käytäntöön. Aamu alkoi yhteisellä aamupalalla, jonka lomassa oli luontevaa keskustella viikonlopun kuulumisista ja tulevan viikon ohjelmasta. Keskustelua jatkettiin tanskalaisen yhteiskunnan ajankohtaisista aiheista, sillä pohdimme oikeita vastauksia tietovisaan.

Seuraavaksi paikalle saapui pianisti ja lauloimme muutaman laulun tanskalaista folkehøjskole-perinnettä kunnioittaen. Ohjelmistoon oli huomaavaisesti otettu mukaan suomenruotsalaisen Bengt Ahlforsin kaunis kappale ”Har du visor min vän”, joka laulettiin ruotsiksi.

Laulujen jälkeen vuorossa oli lyhyt mindfulness –tuokio. Olo oli vain muutaman minuutin jälkeen keskittynyt ja rentoutunut. Tämän voisi ottaa tavaksi mille hyvänsä työpaikalle.

Seuraavaksi esittelin ryhmälle itseni. Kerroin Valo-Valmennusyhdistyksen työstä, PONNU-hankkeesta ja vierailuni mahdollistaneesta Erasmus+ -ohjelmasta. Osallistujat esittäytyivät ja he kertoivat vapaasti miksi osallistuvat toimintaan. Keskustelua käytiin sujuvasti sekoittaen tanskaa, ruotsia ja englantia. Osallistujat kertoivat erilaisista kehon ja mielen terveyteen liittyvistä haasteista, joiden takia he kokivat tarvitsevansa tukea takaisin työelämään siirtymisessä. He myös kehuivat På livet løs –ohjelmassa erityisesti sitä, että sinne he saavat tulla sellaisina kuin ovat, toimia omien voimavarojen mukaan ja tulla kohdatuiksi tasavertaisina. Myös vertaistuen suuri merkitys mainittiin.

Mindfullness, jooga, qi gong ja luova toiminta

Viikon aikana osallistuin myös joogatunnille Tina Lindholdtin ohjauksessa. Tina korosti, että tavoitteena on tehdä liikkeitä, jotka tuntuvat kehossa hyviltä ja lempeiltä, ilman puristavaa suorittamista. Yksi På livet løs –ohjelman lähtökohdista on, että kehon ja mielen yhteyden vahvistaminen tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia. Eräs osallistuja kertoikin minulle, että sairaus on tuntunut kehossa ikävältä ja sen takia hän on pyrkinyt olemaan kuulematta kehon tuntemuksia. Jetten ja Tinan ohjauksessa hän on havainnut, että terveyttä tukevat mielen ja kehon yhteyden vahvistaminen sekä lempeä suhtautuminen kehoon ja sen viesteihin.

Osallistuin myös Jetten pitämälle qi gong –tunnille. Qi gong kiinalainen hyvinvointiin tähtäävä liikuntamuoto, jolla on monituhatvuotinen historia. Moni osallistuja kertoi pitävänsä qi gongin rauhallisista liikkeistä ja kokeneensa sen lisäävän hyvää oloa. Ohjelmassa osallistujat saavat myös tietoa terveydestä. Viikon aikana osallistuin Jetten ryhmään, jossa hän kertoi hermoston toiminnasta ja pitkäkestoisen stressin fysiologisista vaikutuksista. Keskusteluryhmissä otetaan esille vaikeitakin asioita, kuten häpeän tunnetta ja tabuja.

Mitä sinä pelkäät?
På livet løs –ohjelman osallistujien käytössä on myös upea kuvataide- ja käsityötila, jossa ohjaajana työskentelee Kahri Bennekow. Eräs osallistuja kuvasi kiinnostavalla tavalla, kuinka luova käsityö- ja kuvataidetoiminta sekä kehon ja mielenhyvinvointia yhdistävä toiminta ovat edistäneet hänen hyvinvointiaan: ”Here we work on problems without working on them.”


Mahtavat ohjaajat Tina Lindholdt ja Jette Nielsen Borgstrøm 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemusta rikkaampi

Job shadowing-matka Irlantiin

Aikuisoppijoiden seikkailu Espanjassa