"Riippumatta kulttuurista tai pääasiallisista haasteista ihmisissä on enemmän yhteistä kuin eroa"

Porukasta osa oli minulle ennestään tuttua, ja pitää todeta matkaseuran olleen parasta mahdollista. Keskustelut soljuivat iloisesti, huumorin kukka kukki kauniisti ja luottamus ryhmän sisällä oli käsin kosketeltavaa. Päiviä ja päivien sisältöä reflektoimme aina keskenämme ja jaoimme huomiot päivän päätteeksi. Ohjelmaa ja asiaa tuli paljon, ja lisäksi väsymystä lisäsi se, että puhuimme eri kielillä. Itse käytin englantia sekä venäjää, ja tietenkin myös Suomea. Vaikka ohjelmaa oli paljon ja olimme aina iltaisin täysin puhki, oli kaikki todella mukavaa. Mitään en olisi jättänyt pois.

Kokemusasiantuntijat Tony, Tommi ja Tepi sekä taustalla ohjaaja Juho

Meidät otettiin vastaan suurella lämmöllä ja rakkaudella, ja meistä huolehdittiin todella hyvin. Asiakkaat olivat myös aivan täysillä mukana, kukin oman kykynsä mukaan. Olin onnekas, kun englannin kieltä taitamattomat osasivat sitten venäjää, ja sain siten otettua kontaktia kaikkiin. Ihmiset olivat haasteistaan huolimatta tyytyväisiä elämäänsä, ja kokivat myös päiväkeskuksen tärkeäksi osaksi elämäänsä. 

Design thinking with legos

Työntekijöiden kanssa jaoimme ajatuksiamme elämästä, ja työskentelytavoista. Muutokseen kannustamisesta, ja keinoista ylläpitää muutos myönteistä ilmapiiriä. Osallistamiseen opin muutamia uusia kiinnostavia metodeja mm. kierrätykseen liittyen. Lisäksi "Desing thinking whit legos" -menetelmä aukesi minulle uudella tavalla, ja uskon hyödyntäväni sitä jatkossa. Tämä menetelmä oli minulle tuttu, mutta aukesi aivan toisella tavalla. Lisäksi uutena metodina oli eräänlainen unelma tai haave työskentely jota uskon helposti pystyttävän käyttämään good life modelin rinnalla, kun haarukoidaan henkilön omia ajatuksia parannettavista elämän osa-alueista mikäli henkilön on keskusteluissa niitä hankala nimetä tai keksiä.

Kierrätysteemainen työpaja

Liettua oli kaunis maa, ja antoi meille parastaan. Matka oli silmiä avaava. Vahvistui jälleen se, että riippumatta kulttuurista tai pääasiallista haasteista, meissä ihmisissä on enemmän yhteistä kuin eroa. Olen erittäin kiitollinen tästä Valo-Valmennusyhdistyksen mahdollistamasta opintomatkasta, ja olisin valmis auttamaan vastaavissa uudestaankin, ja olen myös käytettävissä mikäli vastavierailulle saapuu Liettuan sakki.

Tepi Salo, kokemusasiantuntija ja aikuinen oppija

Tapaamiset paikallisten työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa olivat mahtavia

Matka toteutettiin aikuisille oppijoille suunnatussa Lighning up New Skills and Inclusion -liikkuvuushankkeessa, jonka rahoitti Nordplus.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemusta rikkaampi

Job shadowing-matka Irlantiin

Aikuisoppijoiden seikkailu Espanjassa