Siellä kaikki on suurempaa: ongelmia ja ratkaisuja Kööpenhaminassa

Valo-Valmennusyhdistys koordinoi jäsenyhdistyksistään koostuvaa kansainvälisen toiminnan yhteenliittymää eli konsortiota. Ensimmäisenä konsortion jäsenenä Eurooppaan lähtivät Porin Sininauhan Iida ja Anu.

Porin Sininauhan Erasmus plus -matka suuntautui syksyiseen Kööpenhaminaan. Koneeseen noustiin suurin odotuksin, toiveissa oli poimia kotiin tuotavaksi ideoita haittoja vähentävästä työstä. Haittoja vähentävän työn kautta on mahdollista tavoittaa haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, ohjata ja tukea heitä pienin askelin kohti kuntoutumista, osaamisen hankkimista ja työelämää.

Palvelut on the road

Matka alkoi vaikuttavalla vierailulla Valbyn paloasemalla sosiolanssi -toimintaan tutustuen. Sosiolanssi perustettiin, kun ensivastetyössä vieraillut sosiaalityöntekijä huomasi omien asiakkaidensa hälyttävän apua hätänumerosta tilanteissa, joihin sosiaalityö pystyisi vastaamaan parhaiten. Havainnoista syntyi idea liikkuvasta sosiaalityöstä, joka olisi hälytettävissä paikalle yleisestä hätänumerosta. Hankemuotoisena aloitettu työ on sittemmin vakiintunut maakunnan ja kunnan yhteiseksi toiminnaksi, jossa molempien sektorien työntekijöistä muodostuvat työparit tarjoavat inhimillisiä ja kiireettömiä kohtaamisia sekä polkuja perus- ja erityistason palveluihin.

Myös Kööpenhaminan järjestökenttä toteuttaa palveluita pyörien päällä. Antidote -yhdistyksen perustaja Michael Olsen nimesi liikkuvan käyttöhuoneen eduiksi paitsi palvelun saavutettavuuden, myös lieveilmiöiden vähenemisen; suurissa, kiinteissä tiloissa kävijät joutuvat väkivalta-, seksuaali- ja omaisuusrikosten uhreiksi. Keskeistä Antidote-yhdistyksen missiossa on yliannoskuolemien ehkäisy. Olsen kollegoineen kouluttaakin paitsi SOTE-alan henkilöstöä, myös huumeriippuvaisia kööpenhaminalaisia naloksonin käyttöön. Olsenin mukaan apu on saavutettavaa, kun sen antaja ja tarvitsija liikkuvat samoissa ympäristöissä.

Fixelancen

Pyörillä liikkuvat palvelut synnyttivät ideoita mahdollisista kotimaisista toteutuksista. Tulevalla hyvinvointialueella Kööpenhaminan mallia voitaisiin hyödyntää marginaalipalveluiden viemiseen syrjäseuduille. Erityistason ja perustason työparitoiminta näyttäytyy keinona luoda aitoa yhteistyötä eri sektoreiden välille. Sosiolansen oli tulkittavissa sosiaalityön ensisijaisuuden ja elämän turvaamisen kannalta merkittävän aseman tunnustamisena. Suomessa tyypillistä on terveydenhuollon hierarkisointi sosiaalityön edelle.

Liian suuri käyttöhuone

Käynti Euroopan suurimmassa H-17-käyttöhuoneessa tarjosi varsin erilaisen näkymän palvelun sisältöön kuin intiimi fixelansen. Vuosikymmeniä kööpenhaminalaisia päihderiippuvaisia auttanut Titiana neuvoikin perässä tulevia suomalaisia välttämään tanskalaisten tekemät virheet: suurien käyttöhuoneiden sijaan tulisi järjestää useita pienimuotoisia toimipisteitä, vartijoiden asemesta tulisi palkata kokeneita SOTE-alan työntekijöitä, jotka kykenevät ansaitsemaan kävijöiden kunnioituksen ja kehittämistyössä tulisi hylätä tempoileva ideoiden toteuttaminen suunnitelmallisen sekä maltillisen etenemisen tieltä.

Liian pieni kahvila

H-17 taustaorganisaatio, Mændenes Hjem, toteuttaa monipuolisesti muitakin huumausaineita käyttäville suunnattuja palveluita. Samalla alueella, lähellä Kööpenhaminan päärautatieasemaa, sijaitsee matalan kynnyksen Café Dugnad. Kahvilassa tarjoillaan aamiaisen lisäksi kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Muutaman neliön tilaan ei mahdu montaa ihmistä samanaikaisesti, jonka vuoksi sisäpiha tiilimuurin suojassa on kansoitettu. Toiminta perustuu yhdenvertaisuuteen ja haittoja vähentävän työn periaatteiden mukaisesti sääntöjen laatimista vältetään. Henkilöstön rekrytoinnissa koulutuksen sijaan ratkaisevia tekijöitä ovat persoona ja sosiaaliset taidot, jonka vuoksi kahvilassa työskentelee henkilöitä monin eri taustoin. Vapaaehtoistyö on yksi toiminnan mahdollistajista. Sen osakseen saama arvostus näyttäytyy organisaation toimintatavoissa: vapaaehtoistyöntekijät kutsutaan mukaan henkilöstön muodollisiin sekä vapaamuotoisiin tapaamisiin.

Persoonan ja sosiaalisen käyttäytymisen asettaminen koulutuksen edelle tuntuu perustellulta ympäristöissä, joissa ammattiroolit on hylättävä vuorovaikutuksen saavuttamiseksi. Suomessakin olisi tietyissä toimintaympäristöissä syytä luopua ammattiylpeydestä ja rehellisesti miettiä, mikä on työn vaikuttavuuden ja laadun kannalta oleellista.

Terveydenhuoltoa ilman ajanvarausta

Terveyshuolien kanssa ei tarvitse ottaa kahvilasta montaa askelta, kun apu on jo tarjolla. Walk in-toimintana toteutettu terveyshuone käsittää sairaanhoitajan, lääkäriin ja jalkahoitajan palvelut. Sairaanhoitaja kuvasi työn tempoa ja sisältöjä vaihteleviksi. Nopeasti vaihtuvat tilanteet hän näkee vetovoimatekijänä, joka pitää tylsyyden loitolla. Jaksamisen edellytyksenä nähdään työntekijöiden välillä vallitsema luottamus. Kollegansa Titianan tavoin hän suojautuu kuormitukselta pitämällä etäisyyttä kohtaamiinsa ihmisiin viettämällä vapaa-aikaansa tavalla, joka muodostaa voimakkaan kontrastin työssä syntyviin kokemuksiin. Tärkeäksi mainittiin myös kyky hyväksyä kohdattavan elämä hänen omanaan.

Asumispalvelut

Naapurissa sijaitseva, vielä saneerausvaiheessa oleva uusi asumisyksikkö tulee tarjoamaan katon pään päälle kymmenille tuleville asukkaille. Suomalaisten käytäntöjen valossa useille asukkaille tarjottava yhteinen, pieni keittiö herätti hämmennystä. Asumisyksikön työntekijä kertoi sosiaalityöntekijän maksavan asukkaiden vuokran sekä edullisen päivittäisen aterian sosiaalietuuksista, jonka jälkeen loput rahat annetaan asukkaan käyttöön. Ruuanlaittotaitojen sijaan tavoitteena on ravinnonsaannin turvaaminen. Vierailu rakenteilla olevan asumisyksikön väistötiloissa etäämmällä keskustasta tarjosi lisää tietoa Mændenes Hjem:n asumispalveluiden tilanteesta ja käytännöistä. Syrjäinen sijainti koettiin eduksi: huumemyyjät ja -velkojat eivät vietä aikaansa asumisyksikön liepeillä ja asukkaat kokevat vehreän ympäristön rauhoittavana. Asukasvalinnassa noudatetaan tarkkuutta, koska jo parissa viikossa asukkaan vointi romahtaa runsaan huumeiden tarjonnan ja muiden ympäristön vaikutteiden seurauksena. Tiloissa tarjotaan palveluita myös muille avun tarvitsijoille kuin talon asukkaille. Vaikka asuinkerroksiin on kulku vain huoneistojen avaimilla, läpi yön auki olevat katutason ovet tarjoavat suojaa asunnottomille.


Asumisyksikössä tutustumassa

Kööpenhaminassa kohdatut haittoja vähentävä työn toteutukset ihastuttivat innovatiivisuudellaan sekä rennolla otteellaan. Oli ilahduttavaa huomata, miten jaettu arvomaailma ja yhteinen missio synnyttävät ymmärrystä sekä läheisyyden kokemusta kielimuurista huolimatta. Kritiikki kotimaan takaperoisuutta kohtaan sai rinnalleen kiitollisuuden tunteen. Syrjäinen sijainti on suojannut meitä huumausaineaalloilta ja antaa tilaisuuden oppia kollegoiden kokemuksista kansainvälisellä tasolla.


Asumisyksikkö

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Social Firms Europe CEFEC Academy ja konferenssi 15.-20.9 Lissabon, Portugali

Job shadowing-matka Irlantiin

Käytännönläheistä osaamisen kehittämistä ja kansainvälistä yhteistyötä Espanjassa