Malmön mieletöntä naisenergiaa!

 

Tämä blogiteksti käsittelee liikkuvuusmatkaa IKF Malmöön ajalla 20-26.11.2022. Kirjoittajana Uudenmaan Valo-Valmennusyhdistyksen ohjaaja Johanna Moricci. Matka on osa European Light II -hanketta, jota rahoittaa Erasmus+ liikkuvuusohjelma aikuiskoulutukselle.

Malmön kansainvälinen naisliitto (IKF Malmö) on poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton voittoa tavoittelematon yhdistys, joka on toiminut kohtaamispaikkana ja foorumina ulkomaalaissyntyisten naisten tasa-arvon, demokratian ja sosiaalisen osallisuuden edistämiseksi Öresundin alueella vuodesta 1970 lähtien. Malmön naisliitto on muiden ruotsalaisten kansainvälisten naisjärjestöjen edelläkävijä ja Kansainvälisen naisten liiton luoja. Organisaatiossa, hallituksessa ja henkilöstössä on laaja akateeminen osaaminen. Asiakkaiden ikähaitari on 25-64 vuotta ja palveluita saa neljällätoista kielellä ruotsin kielen lisäksi.

 IKF toimii demokraattisena ja dynaamisena kohtaamispaikkana, jolla on laaja ydintoiminta opintopiirien muodossa julkisen koulutuksen toiminnassa. IKF:n vahvuutena on pitkä kokemus ulkomailla syntyneiden naisten integroimisesta ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja työskentelemme laajasti erilaisissa olosuhteissa olevien yksilöiden kanssa. Yhdistyksellä on erilaisia työkaluja ja projekteja, jotka räätälöidään kullekin kohderyhmälle sopiviksi.

Taustaideologiana on tasa-arvo, naisten oikeudet sekä keskinäinen integraatio.

 


Vuoden ensimmäiset lumisateet olivat alkaneet marraskuisena sunnuntaina, kun vetelin matkalaukkua perässäni kinoksissa tarpoessani juna-asemalle. Finnairin lakkouhka oli annettu alkavaksi juuri tänä päivänä ja olin epävarma pääsisinkö matkaan ollenkaan. Päätin siis lähteä ajoissa kentälle kyselemään tilanteesta. Matkustin lentäen ja junalla Kööpenhaminan kautta Malmöön. Onnekseni lento kuitenkin toteutui ja pääsin suunnitellusti matkaan. Joulutunnelmaa markkinoineen ja valoineen rakenneltiin pitkin Malmön vanhan kaupungin toreja ja mukulakivikaduilla pimeässä kävellessäni tuli kaupungista heti kotoisa fiilis.


Maanantaina tepsuttelin sovitusti Internationella Kvinnoföreningenin eli IKF:n toimistolle, joka olikin vain neljän minuutin kävelymatkan päässä hotellilta. Miten kätevää! Tapasin hostini Alejandran ja muita IKF tiimiläisiä. Aivan mahtavan rentoa, kansainvälistä ja osaavaa porukkaa! Tuntui heti siltä että täällä on hyvä henki ja olin lähes osa tiimiä. Tutustuttiin tiloihin IKF Malmössä ja sain infoa yhdistyksen toiminnasta sekä hankkeista. IKF operoi samassa rakennuksessa paikallisen työväenopiston kanssa, ja talo on aiemmin ollut tyttökoulu mikä sopiikin hyvin naisteemaan. Toimisto sijaitsee aivan keskustassa hyvien kulkuyhteyksien varrella. Alejandra on itse kotoisin Chilestä ja asunut ruotsissa kymmenisen vuotta. Niin hänestä, kuin kaikista muistakin, huokui välittömästi se into ja paneutuminen työhönsä, mitä he tekevät täydellä sydämellä, naiselta naiselle. Alejandra toimii hankkeessa nimeltä "Bakgrund till Framtiden", missä paneudutaan ulkomaalaisten korkeasti koulutettujen naisten pääsyyn ruotsin työmarkkinoille. Tapasin myös mm. Iulian joka on IKF:n Erasmus + koordinaattori sekä Marian ja Saran jotka ovat suorittamassa opintoihin liittyviä harjoitteluita IKF:llä.

Tiistaiaamuna osallistuin IKF Malmön viikkopalaveriin, missä oli vierailijana Charlotte Ljung, joka on perustanut avioeroihin keskittyvän EndBright palvelun. Oman avioeronsa jälkeen syntynyt idea yhden pysähdyksen taktiikalla toimivasta avioeroneuvonnasta lähti vilkkaasti liikkeelle. Avioerosuunnittelua ammattilaisen kanssa saa ilmaiseksi ja palvelu on koonnut tietoa eri toimijoista joilta saa apua esim. lakiasioissa, henkisen puolen käsittelyssä, talousasioissa, asunnon hankinnassa yms. Useat maahanmuuttajanaiset voivat kokea olevansa jumissa avioliitossa monestakin syystä eivätkä varsinkaan vieraassa maassa ja kulttuurissa tiedä kenen puoleen kääntyä. Siksi IKF haluaa tehdä yhteistyötä EndBrightin kanssa. Vein tiistaina tiimille myös suomesta ostamani suklaatuliaiset jotka unohtuivat täysin mielestä maanantaina.


Aamupalaverista hyppäsimme suoraan tilaisuuteen, missä ukrainalaistaustaisille naisille kerrottiin mahdollisuuksista ja keinoista pärjätä ruotsin työmarkkinoilla. Hankkeessa nimeltä "Inclusion" työskentelee yksi Ukrainalainen ja yksi Ruotsalainen IKF:n työntekijä. Upea Chileläistaustainen Carolina Calderon loisti karismallaan ja kertoi omasta integroitumisestaan ruotsiin sekä työmarkkinoille. Seitsemän kymmenestä työpaikasta ruotsissa menee suhteiden kautta. Jokaisella meistä on erilaista osaamista ja kykyä jotka pitää vaan tunnistaa, markkinoida oikein ja tiet aukeavat. Verkostoituminen on myös tärkeää. IKF voi tarvittaessa auttaa käytännön toimissa kuten CV:n tekemisessä ja työnhaussa. IKF myös toimii suosittelijana kurssien naisille tarvittaessa kun he hakevat työ- tai opiskelupaikkaa. 


Carolina toimii IKF:n lisäksi muissakin toiminnoissa joista muutamat ovat hänen itsensä ideoimia ja perustamia. Esim. naiset jotka inspiroivat toisia naisia - sivusto sekä kansainväliset muusikot ruotsissa - yhteisö. Hän oli kovin kiinnostunut tutustumaan joskus suomen koulujärjestelmään sillä on yhdeltä koulutukseltaan opettaja. Kutsuin hänet tietysti visiitille ja lupasin esitellä kaikkea maan ja taivaan väliltä! Käsittämättömän upea ja positiivista energiaa huokuva nainen.
 


Keskiviikkona tutustuin opintoryhmiin eli "cirklar". IKF järjestää lukukausittain useita eri opintoryhmiä maahanmuuttajanaisille. Viikoittain näitä ryhmiä on yhteensä 22. Ryhmissä opetellaan ruotsin kieltä sekä alkeis- että jatkotasolla, matkapuhelimen käyttöä, käsitellään hoiva-alaa, lastenhoitoa ja huolenpitoa, tehdään käsitöitä, tutustutaan ruotsin yhteiskuntaan ja kulttuuriin, ihmisoikeuksiin, kommunikaatioon sekä terveysasioihin. Ryhmiin osallistutaan yleensä lukukausi kerrallaan ja siitä saa osallistumistodistuksen. Hoiva- ja huolenpito –sekä lastenhoitokurssin käytyään naisia on myös työllistynyt päiväkoteihin, palvelutaloihin sekä sairaaloihin.



Aamupäivällä kävimme läpi BTF nimistä projektia. Hankkeen tavoitteena on edistää naisten pääsyä työmarkkinoille ja osallistumista yhteisön elämään vahvistamalla heidän pääsyään sosiaalisiin ja ammatillisiin verkostoihin yksityisen ja julkisen sektorin työnantajien ja koulutuksen järjestäjien kanssa. Kohderyhmänä ovat pääasiassa OECD/EU-alueen ulkopuolella syntyneet ja kansalaisuuden omaavat naiset. Hanketta rahoittaa Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto Ruotsin siirtolaisviraston kautta.

Iltapäivällä samaisen hankkeen osallistujanaiset tapasivat Ikea- ketjun työntekijän, joka kertoi erilaisista yhteistyömahdollisuuksista. Ikean tavoitteena on monipuolistaa työntekijäkuntaansa ja varsinkin johtavassa asemassa olevia henkilöitä, jotka tällä hetkellä ovat pitkälti ruotsalaisia miehiä. Ikean edustaja Frida oli vallan otettu naisten korkeasta osaamisesta ja draivista. Tarkoituksena oli tutustua toisiinsa ja miettiä jatkopolkuja sekä erilaisia mahdollisuuksia työllistämiseen tai harjoitteluihin.


Illalla kävin kaupoilla ostamassa läksiäislahjoja ihanille ruotsin kollegoille. Yhteiseen taukohuoneeseen ostin aikuisten värityskirjan kynineen, sekä pari piparkakkutaloa, sokerikräämiä ja erilaisia karkkeja. Upealle hostilleni Alejandralle ostin Muumi- glögiä sekä kahvia, hän on täysin hurahtanut muumeihin. Kävin myös visiitillä paikallisessa 1300- luvulla rakennetussa kirkossa. 



Perjantaina aamulla pidimme Iulian ja Evin kanssa brainstorming palaverin mahdollisista yhteistyömahdollisuuksista ja uusista hankkeista. Molemmat osapuolet ovat kovin kiinnostuneita sekä innostuneita toistensa työstä, yhteistä tarttumapintaa taisi tulla useankin projektin verran.

Yksi IKF:n ryhmistä on perjantainen jooga. Koska opiskelen itse Yin-joogaohjaajaksi tarjouduin (tai tuppauduin) vetämään tunnin. Vaikka yllätyksekseni pystyin viikon aikana seuraamaan keskusteluja ruotsiksi ei sen puhumisesta kuitenkaan tullut mitään, joten tunti tulkattiin ruotsiksi. Paikalla oli vajaa kymmenkunta maahanmuuttajanaista. Talossa on kunnon joogasali työväenopiston tiloissa. 



Sitten pidimme vielä loppukeskustelut ja sanoimme tippa linssissä hyvästit. Mutta kuka tietää millaisia hienoja hankkeita tästä yhteistyöstä jatkossa seuraa... Ensimmäinen suunnittelupalaveri on jo sovittu ;)

Reissu kaiken kaikkiaan meni aivan upeasti, järjestelyt olivat onnistuneet ja helpot. Älyttömän inspiroivaa ja hienoa päästä tutustumaan samantyylisen organisaation työskentelyyn ja ideoihin. Suosittelen lämpimästi liikkuvuusmatkoja kaikille valon työntekijöille! (Ja lähden itsekin uudestaan reissuun keväällä ;))

Johanna


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemusta rikkaampi

Job shadowing-matka Irlantiin

Aikuisoppijoiden seikkailu Espanjassa