Saavutettavien oppimismahdollisuuksien puolesta Tukholmassa

Kansainvälisen toiminnan koordinaattori Jaana pääsi vierailemaan Tukholmassa Sensus Studieförbundissa maaliskuussa 2023. Tämä job shadowing -matka on osa liikkuvuustoimintoja, joita rahoitetaan Erasmus+ akkreditoinnin kautta aikuiskoulutuksen alalla. 

Studieförbund-toiminnan juuret juontuvat ruotsalaiseen kansankoti-ideaan. Studieförbundet on tähdännyt ja tähtää edelleen yhdenvertaisiin oppimismahdollisuuksiin: kurssien, opintopiirien ja oppimisen on oltava saavutettava mahdollisuus kaikenlaisille ihmisille. Kansainvälinen toiminta täydentää Sensuksen monipuolista paikallista toimintaa.

Digitaitoja kaikille

Job shadowing alkoi tapaamisella Andersin ja Anna-Karinin kanssa. He ovat työskenelleet hankkeessa Mellan kakor och moln eli Keksien ja pilvien välissä (viitaten evästeisiin ja pilvipalveluihin). Hanke on suunnattu ensisijaisesti henkilöille, joilla on kehitysvamma, ja jotka tarvitsevat laajempaa tukea digitaitojensa kehittämiseen. Ohjaaja Anna-Karin kertoi nauttivansa suuresti digiohjaustyöstä. Hän oli aikaisemmin työskennellyt it-laitteiden konsulttina ja kertoi, kuinka juuri tämän kohderyhmän kanssa työskentely on monestakin syystä mielekästä. Anna-Kariin kertoi hänen tärkeimpiin menetelmiinsä kuuluvan osallistujien sisäisen motivaation tukemisen myönteisten kokemuksien kautta: tekemisen on ensisijaisesti oltava mukavaa, hauskaa ja hyödyllistä, mikä luo hyvän vireen uusien asioiden omaksumiselle.

Yksi hienoimmista onnistumisista oli ollut erään osallistujan aktivoituminen kommunikointiin. Häneen on normaalisti haastavaa luoda pitkäkestoista kommunikointiyhteyttä, mutta tabletti digitaalisena työkaluna oli innostanut hänet kommunikoimaan pidempiä aikoja. Tämä esimerkki osoittaa kuinka digitaalisista välineistä voi olla monipuolista hyötyä.

Kohtaaminen muuttaa ihmisiä, ihmiset muuttavat maailmaa


Sensus Studieförbund sijaitsee Tukholmassa Medbörjarhusetissa.

Ruotsin kieltä ukrainasta paenneille

Sensus järjestää ilmaisia ruotsin kielen kursseja Ukrainasta paenneille aikuisille. Pääsin seuraamaan ruotsin kielen opetusta hetkeksi. Ryhmässä oli noin 15 oppijaa, he olivat eri ikäisiä ja erilaisista taustoista. Minuun teki suuren vaikutuksen se, kuinka hyvin he osasivat ruotsia vietettyään maassa vain 6-12 kuukautta. Osallistujat kehuivat kovasti opettaja Larissaa. Larissan opetustyyli oli mukaansatempaava ja aktiivinen. Kurssikerran keskivaiheilla pidettiin tietenkin kahvitauko (fika), mikä auttaa keskittymiskyvyn ylläpitämisessä ja luo välittömän tunnelman. Vastaanotto kurssilla oli niin lämmin, että olisin jäänyt mielelläni pitemmäksikin aikaa!


Sensuksen ilmoitustaululla oli myös tietoa ukrainalaisille suunnatusta kurssista, jolla he pääsevät tutustumaan työelämän periaatteisiin ja käytäntöihin Ruotsissa.

Osallisuutta taiteellisen toiminnan keinoin

Medis5 on kulttuuri- ja taidelähtöistä toimintaa aikuisille, joilla ei ole vamman tai vaativan tuentarpeen takia mahdollista työskennellä taide- ja kulttuurikentällä itsenäisesti. Medis5:ssä tapaamani ohjaajat totesivat, että lähtökohtana on korkeatasoinen taiteellinen työskentely. Ryhmä työskentelee joka arkipäivä yhdessä erilaisten produktioiden äärellä. Vierailuni sattui perjantaipäivälle, jolloin ryhmä esittelee tuotoksiaan. Minut suomalaisena vieraana oli otettu erityisesti huomioon, sillä ensimmäisenä vuorossa oli erään ryhmäläisen tulkinta Pikku Myystä vanhoilla päivillään! Kuvaus oli valloittava: varttunut Pikku-Myy kuuntelee rokkia, polttaa ja juo, mutta on myös säilyttänyt ystävyytensä Muumi-perheeseen.

Tämän jälkeen ryhmäläiset lausuivat kirjoittamiaan runoja. Runojen teemana ja inspiraation lähteenä olivat kestävä kehitys ja YK:n Agenda 2030 –tavoitteet. Runojen sävy oli hyvin kantaaottava. Medis5:n toimintaan tutustuessani minulle tuli mieleen, että olisipa mukavaa kutsua ohjaajat tai koko ryhmä Suomeen vierailulle Valon taito- ja taidepajoille.

Medis5:n toimintaan voit tutustua lisää täällä: https://www.medis5.org/ 

Kuntouttavaa työtoimintaa

Sensus Studieförbund järjestää myös kuntouttavaa työtoimintaa. Osallistujat pääsevät tekemään monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Lähiaikoina on tiedossa erään museon kokoelmien digitalisointiin liittyvä projekti.

Erityisesti ekologisen kestävän kehityksen näkökulmasta oli upeaa kuulla yhteistyöstä, jota toteutetaan urheiluvaatetoimijan kanssa. Normaalissa tilanteessa tuote, josta asiakas on reklamoinut, voi päätyä jopa poltettavaksi. Läheskään aina tuotteissa ei suurempaa käyttöä estävää vikaa, joten menettelytavan takia luonnonvaroja ja tuotteita menee kestämättömällä tavalla hukkaan. Ohjaaja Daniela kertoi, että yhteistyö urheiluvaatetoimijan kanssa ei ole itsestäänselvyys, joten myös siitä syystä se on hyvin arvokasta.

Käytännössä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat käyvät tuotteet läpi työpajalla. Jos tuotteet ovat riittävän hyväkuntoisia myyntiin, ne hinnoitellaan. Jos tuote vaatii korjausta ennen myyntiä, tai tuotteen materiaalille olisi parempi antaa uusi elämä valmistamalla siitä jokin uusi tuote, ne lähetetään partiolaisille. Tuotteet myydään yhteistyössä partiolaisten kanssa.


Kuntouttavassa työtoiminnassa käydään läpi reklamoituja tuotteita. Monet tuotteista ovat käyttökelpoisia, joten ne voidaan myydä yhteistyössä partiolaisten kanssa alennetulla hinnalla.

Verkostoitumista ja kansainvälistä yhteistyötä

Löysin Sensuksen kanssa paljon yhteistä maaperää, joten yhteistyön suunnittelu tuntuu luontevalta ja uskon, että yhteistyömme Sensuksen kanssa jatkuu. Vierailun aikana hoksasimme ilmi, että olemme kumppaneita yhdessä uudessa kansainvälisessä kumppanuushankkeessa, joka liittyy miesten mielenterveyshaasteiden liittyvän stigman poistamiseen.

Pääsin keskustelemaan erityisesti Matsin, Erikan ja Helenin kanssa kansainvälisistä Erasmus+ KA2-hankkeista. Kokemuksien ja näkemyksien vaihtaminen oli oikein hyödyllistä. Pääsin osallistumaan Talking hand -hankkeen etäpalaveriin ja toimintatavat vaikuttivat tutuilta. Totesimme Erikan kanssa, että kansainvälistä kehittämistyötä tukee kirjallisten, jaettujen muistiinpanojen tekeminen  sovituista asioista. Keskeiset käsitteet kannattaa myös määritellä yhdessä ja määritelmiin on hyvä palata tarpeen mukaan, jotta kaikki hanketiimiläiset ovat asioista "samalla sivulla". Sain myös käytännönläheisen vinkin hankehallintoa ajatellen: Sensuksen kansainvälinen tiimi käyttää Trelloa, jonka avulla on mahdollista pysyä kartalla tehtävistä ja hankkeen kulusta.


Erika on kokenut Trellon hyväksi hankehallinnon työkaluksi, varsinkin kun useampi projekti on käynnissä samaan aikaan ja koko tiimin on hyvä olla kartalla hankkeiden kulusta.

Pääsin hyödyntämään ja harjoittelemaan omaa kielitaitoani: puhuin job shadowingin aikana ruotsia, englantia, suomea ja espanjaa. Kielitaito on olennainen osa kansainvälisiä kohtaamisia, mutta täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä. On palkitsevaa huomata, kuinka kielitaitoon tulee varmuutta ajan kanssa ja harjoitellessa. 


Sensus Studieförbundissa Tukholmassa paikallinen tiimi otti minut lämpimästi vastaan. Kuvassa Erika (vas.), Jaana, Daniela, Helen, Mats ja Anders. Toivottavasti nähdään pian uudelleen!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Social Firms Europe CEFEC Academy ja konferenssi 15.-20.9 Lissabon, Portugali

Job shadowing-matka Irlantiin

Käytännönläheistä osaamisen kehittämistä ja kansainvälistä yhteistyötä Espanjassa