Kokemusta rikkaampi

Tässä blogitekstissä kokemusasiantuntija Nicole kuvailee kokemustaan Ateenan opintomatkalla. Matka oli osa Valo-Valmennusyhdistyksen Erasmus+ akkreditoitua liikkuvuushanketta aikuiskoulutuksen alalla. Blogin lopusta löydät Nicolen kuvauksen kokemusasiantuntijuudesta.

Valmistuin Hyrian vuoden kestävästä kokemusasiantuntijakoulutuksesta keväällä 2022. Lisäsin siihen Laurean Kokemusasiantuntija verkossa -koulutuksen, joka on ollut minulle hyvin hyödyllinen.

Olen siis Kokemusasiantuntija (Expert by Experience).

Viikko sitten olin mukana ryhmän kanssa Ateenassa opintomatkalla, jossa pääsimme esittelemään koulutustamme. Kreikassa ei ole mitään vastaavaa. Matka toteutettiin Valo-Valmennusyhdistyksen Erasmus+ -rahoituksella ja matkaan lähteneet osallistujat ja työntekijät ovat Kokemusasiantuntijat verkossa -hankkeesta.

Auringonlasku Ateenassa

Auringonlasku Ateenassa

Meillä oli viikon aikana monipuolinen ohjelma. Maanantaina oltiin Freedom Gate Greece -järjestön vieraina kuuntelemassa kriminologiasta, sekä menetelmästä, jonka avulla voidaan ratkoa moraalisia dilemmoja ryhmässä keskustellen. Freedom Gate Greece perustettiin kesäkuussa 2012 tavoitteena taistella kaikenlaista sosiaalista syrjäytymistä vastaan sekä edistää haavoittuvien ryhmien psykososiaalista tukea.

Tiistaina oltiin katsomassa miten vankilateatteria tehdään, Stathis esitteli meille työnsä mitä on hän tehnyt jo yli 11 vuotta vankien kanssa Kreikassa. Oli sekä hyvin tehtyjä videoita että meille pieniä ryhmätehtäviä.

Vankilateatteria
Ohjelmassa oli myös vankilateatteria, mikä oli hyvin mielenkiintoista

Keskiviikkona oltiin Epanodos- ja Solidarity Now -organisaatioiden vieraina, saimme todella perehdyttävät presentaatiot kyseisiltä organisaatioilta ex-vankien jälkihuollosta sekä Kreikan/ Ateenan sosiaalityöstä solidaarisuustalolta, joka auttaa maahanmuuttajia.

Olimme 10 henkilön ryhmä. Suurin osa oli uusia tuttavuuksia, kaikki aivan mahtavia tyyppejä. Turvallisia, tekevät valtavasti työtä itsensä kanssa, paljon hyvää maailmallemme, tunnollisia.

Matka antoi minua ymmärtämään myös paljon itsestäni, miten pitkällä olen eheytysmatkallani, miten tärkeätä se on tehdä yhteistyötä, miten tärkeitä ovat pienet askeleet. Myös miten tärkeätä on kohdata omia pelkoja ja uskaltaa avautua turvallisessa ympäristössä. Ja taas kerran sain vahvistuksen että olemme kaikki samanarvoisia ihania omanlaisia ihmisiä.

Oli mahtava ja kiinnostava reissu.


Kokemusasiantuntijoita matkalla

Tässä sitten yleistietoa Kokemusasiantuntijuudesta:

Kokemusasiantuntijakoulutus on Suomessa noin 20 vuotta vanha, siis nuori. Koulutus tulee tietääkseni  Englannista, jossa se on ollut jatkumoa vertaistukitoiminnasta.

Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta jostakin vaikeasta elämäntilanteesta ja hän on käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen. Kokemusasiantuntijoiden avulla kuullaan todellisia tarinoita sairauden tai elämänkriisin aiheuttamista oireista ja tunteista, hoidosta sekä kuntoutumista edistäneistä asioista.

Kokemusasiantuntijat kehittävät palveluita paremmin asiakkaiden tarpeita vastaaviksi, lisäävät ihmisten ymmärrystä, muuttavat asenteita ja antavat toivoa muille samaa kokeneille. Minun taustani on dissosioitu lapsuuden traumamuisto joka avautui minulle 50-vuotiaana.

Teksti ja kuvat: Nicole

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Job shadowing-matka Irlantiin

Aikuisoppijoiden seikkailu Espanjassa