Pienin askelin kohti koulutusta ja työtä Belgiassa

"Maatschappelijk opbouwwerk" on hollanninkielinen termi, joka voidaan suomentaa suunnilleen seuraavasti: "yhteisöllinen rakennustyö" tai "yhteiskunnallinen rakentaminen". Tämä viittaa toimintaan, jossa pyritään parantamaan yhteiskuntaa, vahvistamaan yhteisöjä ja edistämään yksilöiden osallisuutta ja hyvinvointia erilaisten sosiaalisten hankkeiden ja projektien avulla.

SAAMO on maatschappelijk opbouwwerk -organisaatio, joka työskentelee yhteiskunnan epätasa-arvoisuuden ja syrjäytymisen haasteiden parissa. SAAMO organisoi innovatiivisia projekteja ja rakentaa esimerkiksi naapurustotyötä tuodakseen ihmiset yhteen ratkomaan erilaisia kohtaamiaan haasteita. SAAMO järjestää yhteistyökumppaniensa kanssa kautta matalan kynnyksen intensiivistä tukea ihmisille, jotka ovat tipahtaneet muiden palveluiden ulkopuolelle. Heidän työnsä keskittyy yksilölliseen ohjaukseen, ryhmätoimintaan ja avoimeen palautteen kulttuuriin, jotta voidaan edistää osallisuutta ja löytää kestäviä ratkaisuja. Lisäksi SAAMO edistää yhteistyötä hallitusten, muiden järjestöjen ja yksityisten toimijoiden kanssa.

SAAMOn polkupyöräpajalla

Liikkuvuusmatkani aikana vierailin kahdessa SAAMOn toimipisteessä (Mechelen ja Willebroek), joissa tutustuin heidän toimintaansa ja projekteihinsa. Willebroekissa vierailin Saamon kohtaamispaikassa, joka tarjoaa tukea haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille Willebroekissa Back On Track II -projektin kautta. He rakentavat luottamusta ja ohjaavat ihmisiä kohti sopivaa koulutusta tai työllistymistä heidän kykyjensä ja lahjojensa perusteella. Projekti auttaa myös ansioluettelon laatimisessa, työpaikkojen etsinnässä ja työhaastatteluihin valmistautumisessa. Lisäksi SAAMO etsii aktiivisesti 18–30-vuotiaita maahanmuuttajataustaisia nuoria Willebroekissa ja tarjoaa heille tukea työnhaussa sekä järjestää dialogeja, joissa käsitellään yhteisiä haasteita. Näiden dialogien tulokset koostetaan ja jaetaan paikallishallinnolle. Apua on saatavilla myös päihtyneenä, ohjeena on "älä ole liian humalassa tai liian pilvessä".

SAAMOn toimitila

Mechelenin toimipiste oli strategisesti sijoitettu asuinyhteisön keskelle, missä työttömyys oli yleistä. SAAMO toteutti tällä toimipisteellä toimintamalliaan, jonka tarkoituksena on edistää työllistymistä työkokeilun, vapaaehtoistyön ja yhteistyön avulla paikallisten toimijoiden kanssa. SAAMO tarjoaa pienimuotoisia töitä, joissa kouluttautuminen on ilmaista, ja työstä saa palkkaa. Toimipisteessä kerättiin esimerkiksi hylättyjä polkupyöriä, jotka korjattiin ja myytiin edelleen sosiaalisin ehdoin. Lisäksi toimipisteessä oli ompelupaja, joka oli erityisen suosittu maahanmuuttajanaisten keskuudessa. Ompelupajalla opiskeltiin ompelua ja muita käsityötekniikoita sekä tehtiin pienimuotoisia ompelutöitä. Yksinhuoltajille SAAMO on kehittänyt 9-15 -menetelmän, joka mahdollistaa työskentelyn klo 9–15 ilman ylimääräisiä lastenhoitokustannuksia. Tavoitteena on siirtyä kohti kokoaikaista työsopimusta lisätuen ja ohjauksen avulla.

SAAMOn ompelupajalla

Matka on osa Erasmus+ akkreditoidun konsortion liikkuvuusmatkaa aikuiskoulutuksen alalla. Silta-Valmennusyhdistys on mukana Valo-Valmennusyhdistyksen koordinoimassa konsortiossa.

Lisäksi kävin osallistumassa ICPA-kansainvälinen rikosseuraamusalan What more we can do- teemaisen konferenssiin, ja pidin siellä puheen ESR-rahoitteisen Digidesi-hankkeen teemoista.


Kirjoittaja: Kirsi Riihijärvi, vastaava ohjaaja ja projektipäällikkö, Silta-Valmennusyhdistys ry


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Social Firms Europe CEFEC Academy ja konferenssi 15.-20.9 Lissabon, Portugali

Job shadowing-matka Irlantiin

Käytännönläheistä osaamisen kehittämistä ja kansainvälistä yhteistyötä Espanjassa