Asunnottomuustyön äärellä Dublinissa

Y-Säätiö kuuluu Valo-Valmennusyhdistyksen Erasmus+ -akkreditoituun konsortioon. Y-Säätiön asumisneuvojat Siiri ja Joona lähtivät job shadowing -matkalle Irlantiin, ja matka oli rikastuttava kokemus. Lue lisää Siirin ja Joonan kokemuksesta tästä blogitekstistä.

Valitessamme Erasmus+ liikkuvuusmatkamme kohteeksi Irlannin, tarkoituksemme oli tutustua sellaiseen asunnottomuustyöhön, jota tehdään kohtuullisen samanlaisissa sosioekonomisissa ja kulttuurillisissa olosuhteissa kuin kotimaassamme Suomessa, voidaksemme verrata ja vaihtaa kokemuksia sekä hyviä käytäntöjä etenkin asukasvalinnan sekä asumisen tuen koordinoinnin saralla. Kohdeorganisaatioksemme valikoitui Focus Ireland, joka harjoittaa työmallinaan Suomessakin mainetta niittänyttä Asunto Ensin -mallia. Focus on osallisena kansainvälisessä vaikutustyössä ja asunnottomuusverkostoissa, joiden kautta suhteet omaan organisaatioomme Y-Säätiöön olivat jo valmiiksi olemassa.

Focus Ireland tuottaa kohtuuhintaista vuokra-asumista sekä rakennusprojektein että hankkimalla asuntoja yleisiltä asuntomarkkinoilta. Asuntoja on tänä vuonna jo n. 1200, ja Focus onkin Irlannissa merkittävä asuntotoimija. Asuntoja vuokrataan hyvin samanlaisilla kriteereillä kuin Y-Säätiöllä, tarveharkintaisesti ja asunnottomuuden poistaminen sekä ennaltaehkäisy edellä. Kaikki asukkaat eivät tarvitse erityistä tukea asumisen onnistumiseksi, mutta joukossa on myös niitä, joilla on moninaisia tuen tarpeita ja jotka käyttävät paljon julkisia palveluja. Turvatakseen asukkaiden hyvinvoinnin ja asumisen onnistumisen Focus on solminut yhteistyösopimuksia mm. paikallisten terveyskeskusten kanssa. Koko Focus Irelandin henkilökunta on koulutettu Asunto Ensin -mallin mukaiseen työotteeseen.

Meidät vastaanotti Focusin julkisesta linjasta vastaava Emma Byrne, joka oli jo etukäteen tehnyt meihin aikamoisen vaikutuksen laatimallaan vierailuohjelmalla. Kolme reissupäiväämme tulisivat olemaan täysiä, mutta antoisia. Odotettavasti aloitimme tutustumalla Focus Irelandiin yleisesti sekä Irlannin asunnottomuuteen ja asunnottomuustyön vaiheisiin lähihistoriasta nykypäivään. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla Irlannin vahvan katolisen kirkon merkityksestä asunnottomuustyön historiassa, ja työn kehittymisestä nunnien ja diakoniatyöntekijöiden vapaaehtoisena suorittamasta hengentyöstä nykyiseen hyvin edistykselliseen, tehokkaasti organisoituun ja julkishallinnon luottamusta (ja rahoitusta) nauttivaan yleishyödylliseen toimintaan. Tämän jälkeen vaihdoimme ajatuksia kuulemastamme vaikuttamisjohtaja Mike Allenin kanssa, joka tunnetaan kansainvälisesti pitkäjänteisen asunnottomuustyönsä myötä alamme eräänlaisena ”rokkitähtenä.”

Asumisneuvoja Siiri Winter (vas.), vaikuttamisjohtaja Mike Allen, asumisneuvoja Joona Pöhö, vastaava Tara Gallgher. Focus Ireland, Dublin 2024.

Tiivis vierailuohjelmamme saatteli meidät asunnottomuustyön ruohonjuuritasolta, asumissosiaalisen kiinteistöhuollon ääreltä aina korkeimpaan kansalliseen asunnottomuustyön hallintoelimeen asti, eli Irlannin kansallisen asuntoviraston Asunto Ensin -johtajan pakeille. Yhteistyö julkisen ja kolmannen sektorin palvelujen välillä vaikutti toimivalta, ja pakostikin oli pohdittava, kuinka esimerkiksi lyhyemmät välimatkat pienessä maassa vaikuttavat hyvän yhteistyön ja yhteisen työotteen ylläpitoon. Yhteisesti jaettu käsitys asunnottomuudesta, sen syistä ja vaikutuksista sekä keinoista sen poistamiseen näyttäytyi hämmästyttävän saumattomalta.

”Homeless Jesus”, Christ Chuch Cathedral, Dublin 2024.

Vaikka työ kautta kentän oli vaikuttavaa, asunnottomuustilanne Irlannissa on vakava. Jokaista Focusin asuttamaa asunnotonta kohden hätämajoitukseen joutuu turvautumaan kolme uutta asunnotonta. Huomiotta ei myöskään jäänyt se seikka, että syyt asunnottomuuteen ovat samat kuin Suomessa. Jos meillä Suomessa ei voida kiireellisesti panostaa asunnottomuuden poistamiseen, jos tuloerot ja eriarvoisuus jatkavat kasvuaan ja inhimillinen toimeentulo taataan yhä harvemmille, näemme tulokset Irlannissa.

Siiri Winter ja Joona Pöhö

Y-Säätiön asumisneuvojat

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Job shadowing-matka Irlantiin

Social Firms Europe CEFEC Academy ja konferenssi 15.-20.9 Lissabon, Portugali

Job-Shadowing matka Turkkiin